Name:
Location: Bucuresti, Romania

I am who I am...

Monday, October 23, 2006

El şi Ea (Despre compatibilitati de cuplu)


Religiile, curentele filosofice, înţelepciunea populară au diverse tipuri de explicaţii, teorii, poveşti, metafore, legende care derulează potenţiale origini ale dragostei. Ceea ce vreau să abordez din prisma acestui subiect, este de ce anume a fost nevoie de bărbat şi de femeie, dacă vorbim în termeni de 2 jumătăţi care se completează reciproc. Dacă ne gândim că sunt nişte entităţi atât de diferite şi atât de opuse, par a nu se înţelege, Surpriza este că tocmai această completare îi leagă şi le face comuniunea şi parteneriatul atât de puternice.
Fiecare fiinţă este atât de altfel şi de unică, are atâta specific şi personalitate, încât exact acest proces al intercunoaşterii reciproce şi al adaptării este cel care favorizează convieţuirea. In acelaşi timp, în ciuda diferenţierii clare ale oamenilor, există foarte multe elemente comune care duc la crearea unor categorii. Astfel, unii oamnei seamană mai mult sau mai puţin cu alţi oameni. De ce spun asta, pentru că există două tipuri de compatibilităţi (adică nişte principii care fac ca două persoane să se potrivească între ele) şi anume: compatibilitate bazată pe similaritate şi compatibilitate bazată pe complementarietate.
Compatibilitatea care se structurează pe similaritate, adică pe asemănare determină un parteneriat între un bărbat şi o femeie care au aceleaşi valori, acelaşi stil de viaţă, poate chiar acelaşi statut profesional, provin din acelaşi mediu, le plac aceleaşi lucruri, aceleaşi filme, seamănă foarte mult între ei la foarte multe aspecte ale vieţii care de obicei sunt fundamentale. Deaceea relaţia dintre ei este foarte clară, ei se identifică unul cu altul, se văd unul în altul, acţiunile sunt foarte uşor de prevăzut, de anticipat. Se distrează în acelaşi fel, preferă acelaşi film, au aceeaşi prieteni, chiar şi modul de a gândi parcă exprimă aceeaşi direcţie şi opinie. Un astfel de cuplu este practic lipsit de conflicte, viaţa într-o familie de acest gen este liniştită, planificată, măsurată, uneori chiar monotonă şi prea echilibrată (asta dacă echilibrul are termen de comparaţie...). În acelaşi timp este caracterizată de armonie şi stabilitate, lucruri fireşti de care avem cu toţii nevoie.
Compatibilitatea care se construieşte pe complementarietate este exact opusul primului tip de cuplu. În acest caz avem fiinţe absolut diferite care sunt atrase una de alta. Pot fi persoane cu temperamente diferite, cu stil de viaţă diferit, cu orientări profesionale fundamental diferenţiate, cu gusturi opuse, cu reacţii radical diferite la tot felul de situaţii. De obicei într-un astfel de parteneriat domină conflictul şi opoziţia, dar bineînţeles aceasta nu înseamnă că el şi ea nu se iubesc, pur şi simplu aceste opţiuni de viaţă diferite ca şi fel de a fi crează de la sine situaţii în care tu dorindu-ţi ceva anume, iar celălalt altceva, unul trebuie să cedeze. Cel care cedează de obicei se simte frustrat şi nemulţumit, chiar dacă gestul a fost făcut din dragoste. În acelaşi timp atracţia este foarte puternică, pentru că celălalt reprezintă oglinda pentru o parte a fiinţei tale care este ascunsă, dar care există. De regulă în astfel de relaţii există multă diversitate, noutate, surpriză, pasiune şi descoperire.
Vă întrebaţi probabil care este compatibilitatea mai potrivită dintre cele două. Bineînţeles ambele sunt la fel de bune, ceea ce face diferenţa este chiar personalitatea celor care intră în relaţie. Perfect este atunci cînd ştii să echilibrezi stabilitatea cu noutatea. Iar de felul în care se crează şi evoluează relaţia, ambii parteneri sunt responsabili. Cel mai important factor este potrivirea sistemului de valori. Restul se poate ajusta. Iar dincolo de toate, precum a spus Marin Preda, “dacă dragoste nu e, nimic nu e!”... pentru ca atunci cînd iubeşti şi eşti pregătit să oferi cu generozitate darul iubirii tale, ai puterea de a dărui partenerului tău acceptare, aprobare, admitaţie, valorizare, suport şi, de fapt, ceea ce ai tu mai bun din tine. Bineînţeles fără a renunţa la binele personal. Şi, dragii mei, viaţa noastră nu are nici o valoare dacă nu o trăim pentru a fi contribuţie şi participare în viaţa celorlalţi. Iar partenerul de viaţă este peroana cu care petrecem cel mai mult timp şi pe care ajungem să-l cunoaştem cel mai bine! Faceţi din viaţa dvs o expresie a dragostei şi a fericirii!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home