Name:
Location: Bucuresti, Romania

I am who I am...

Thursday, December 21, 2006

Cand Cearta este aproape sa ne desparta...


Nasterea unei relatii este indragostita de armonie si echilibru, nimeni si nimeni nu intra intr-o relatie ca sa se certe, ca sa se contrarieze, ca sa acumuleze frustrari si nelinisti. Si daca ne gandim: de fapt ce este cearta? Foarte simplu: este momentul in care partenerul nu raspunde asteptarilor noastre. Adica partenerul real se comporta diferit de idealul pe care il purtam in minte, iar aceasta diferenta nu iti convine, te supara, te enerveaza. Modul in care reactionezi depinde de cum esti tu: poti sa fii exploziv sau poti sa te inchizi in tine, bineinteles cel mai bine este sa spui ce te deranjeaza intr-o forma calma si fara reprosuri, mai ales ca de fapt problema este a ta.Iar aceasta o poti face numai daca iti pasa cu adevarat de relatia pe are o ai. Beneficiile comunicarii deschise te imbogatesc cu intelegere, empatie, viziunea lucrurilor din perspectiva celuilalt, cresterea distingerii emotiilor ale si ale celuilalt si cel mai important – intercunoasterea.
Cand esti infierbantat de lucrurile care nu iti plac ai tendinta de a i le arunca celuilalt in fata, acest moment este cel mai nepotrivit pentru comunicare. Ideal este sa te retragi putin pentru o discutie cu tine insuti, sa privesi in tine si sa vezi care este problema, a ci este de fapt problema, cine este responsabil de emotiile tale, cine este responsabil de situatie, unde ai gresit tu, unde a gresit persoana cealalta, ce conteaza cel mai mult, ce vrei sa schimbi, ce te doare pe tine, ce il doare pe celalalt.... Mergi putin in fata oglinzii, priveste-te atent si spune-ti ceva frumos, spune despre tine un lucru dragut si pozitiv. Incearca sa razi putin de tine, sa vezi lucrurile din perspectiva unei comedii si vezi cat de comic esti. Si dupa toate aceste intrebari, poti merge linistit la partenerul tau si sa ai o discutie...
Bineinteles suna bine ce scriu eu aici si veti spune ca realitatea niciodata nu poate fi asa... Dar stiti de ce realitatea este asa ? Pentru ca niciodata noi nu concepem in mintea noasta ca o asa realitate este posibila. Daca iti propui sa faci asa data viitoare, nu inseamna ca iti va reusi, dar vei avea premisa pentru a repeta intentia pana la succes iar scopul final este sa faci din cearta o comunicare atenuata de emotiile negative si sa o transformi intr-o discutie calma si inteligenta.
Este posibil sa eviti certurile? Nu! Mereu vor fi viziuni diferite asupra lucrurilor, iar lumea este construita pe conflicte. In acelasi timp un cuplu este imaginea armoniei, a compatibilitatii, a dragostei si a iertarii. Daca pastrezi in minte aceasta imagine, viata ta va fi mai usoara.
Iar daca o cearta sau un conflict a anulat un cuplu, o relatie, o casnicie, de multe ori unul dintre fosti parteneri se trezeste cu regretele ca nu a spus bine ce avea de spus si o mica explozie a distrus ce fusese construit poate chiar ani...

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

...Nu se poate sa existi.Teoria asta a ta reflecta perfect o situatie conflictuala , insa stiu ca nimeni dintre noi ce-i obisnuiti nu ar putea-o gestiona in felul prescris.Oricum este bine de stiut ca exista o reteta si pentru asta.Asa este mai usor sa dam vina doar pe noi ca nu o respectam intocmai si de aceea suntem nefericiti. nota 10 pentru articol, reflecta o minte patrunzatoare.

7:16 AM  
Anonymous Iosif said...

De ce numai partenerul nu raspunde asteptarilor ....??????
partenera nu ?
te rog frumos modifica sau adauga....
:))))
salutari cu respect !

2:38 PM  
Anonymous Anonymous said...

Bună Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul ascultawhisper sau un email ascultawhisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

3:08 PM  

Post a Comment

<< Home